seLamat datang to my bLog , harap korng ske la kn bce bLog aQ ney . tak gempak pun :)
glitter-graphics.com

Isnin, 16 April 2012

R.I.N.D.Uhy peeps . rindu !!
sy rindu dgn blog sy . rasa ny dh lame tak update entry kt blog nie ..
huaaa ;( dh bersawang ini blog disebabkn perlakuan yg tidak mengendahkan ny oleh tuan empunya blog nie (ayat pening , abaikan )
bukan suka-suka nk endahkan kn blog kesayangan sy nie .
tp disebabkan kesibukan sejak dua menjak nie , dy diabaikan ..
kesian !!

okey blogger semua ,
jom kita share pasal rindu nak ??

Rindu menurut para ulama ialah sesuatu perkara yang berlaku kerana terlalu mencintai seseorang. Maka terkadang rindu dibaluti dengan sikap berjaga-jaga. Terkadang ada juga yang terlalu berlebih-lebihan dalam mengungkapkan kalimah rindu sehingga melangkaui batas yang diletakkan oleh Syarak. 

Bukanlah semua rindu itu sesuatu yang tidak baik dan menjijikkan. Kerana rindu yang dihiasi dengan iman dan taqwa akan menatijahkan sesuatu yang terbaik bagi sang perindu.

Rindu seperti yang kita ketahui, merupakan perkara yang berlaku selepas hadirnya cinta. Maksudnya, bila cinta mekar maka rindu akan hadir secara tidak langsung. Rindu juga adalah merupakan amalan hati yang mana manusia tiada kuasa untuk menghalangnya.

Menurut Syeikh al-Qadhi Muhammad Ahmad Kan’an , seorang perindu yang benar-benar menjaga dan menyembunyikan perasaan tersebut daripada pengetahuan orang lain akan mendapat pahala dan ganjaran di atas mujahadah yang dilakukannya. Bahkan al-Imam Tahtawi radhiyallahu anhu menyebutkan di dalam hasyiyah Muraqi al-Falah (kitab fiqh Mazhab Abu Hanifah) , beliau menukilkan perkataan daripada al-Imam Suyuti radhiyallahu anhu :

“ Orang yang menyembunyikan perasaan rindu sebegini kepada seseorang yang dirinduinya maka jika dia mati dalam keadaan tersebut akan mendapat ganjaran seumpama golongan Syahid akhirat”.sangat-sangat awesome kn ??
betol ape yg diperkatakan tu .. sy setuju >.<
eh eh , sesuai ke sy cakap yg sy rindu kn blog nie ??
haha , okey bia kn sesuai ke tak pon :p
okey lah smpai sini je entry kali nie .. ENDs~
assalamualaikum utk umat islam , salam sejahtera utk yg lain ny .

            ==>ni hasil copy daripada page Halaqah.net

Tiada ulasan:

Catat Ulasan